Lue kirja, katso elokuva

Oletko lukija vai katsotko mieluummin elokuvia?

Kokemukset voi myös yhdistää, sillä yllättävän monista kirjoista ja kirjasarjoista on sovitettu elokuva tai TV-sarja. Kyyti-kirjastojen kokoelmista löytyy satoja tällaisia kirja ja elokuva -pareja, joiden avulla mieluisasta lukukokemuksesta voi saada uuden tulkinnan katsomalla kirjaan perustuvan elokuvan - tai toisinpäin. Joistakin kirjoista on tehty useampiakin filmatisointeja. Vinkkilistalle on poimittu eri tyylisiä kirja-elokuvapaketteja. Napakka tietoisku Kirjasta elokuvaksi -aiheesta löytyy Koulukinon sivuilta.

Romantiikkaa

Peter Mayle Mainio vuosi (2005), elokuva A good year.
Lontoolainen häikäilemätön pankkimies Max Skinner perii Provencesta viinitilan ja talon, joita hän alkaa kunnostaa myyntiä varten. Max tapaa lapsuudestaan tuttuja ihmisiä sekä uuden rakkauden ja joutuu pohtimaan elämänarvojaan uudemman kerran.

David Nicholls Sinä päivänä (2011), elokuva 2012
Tarinassa seurataan työväenluokkaisen älykkötytön ja rikkaan hurmurin aikuistumista ja itsensä etsimistä sekä vuosien yli kantavaa ystävyyttä ja rakkautta. Emma ja Dexter viettävät valmistuijaispäivänsä yhdessä ja päättävät tavata sen jälkeen vuosittain aina samana päivänä. Kirja oli Suomessa käännetyn kaunokirjallisuuden myydyin teos kesällä 2011. Samanhenkistä teemaa löytyy Richard Linklaterin ohjaamaasta Rakkautta ennen -elokuvien sarjasta. Kirjailija-käsikirjoittaja Nicholls on ollut käsikirjoittamassa myös suosittua Rakkautta ja rimakauhua -TV-sarjaa.

Komedia

Jonas Jonasson Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi (2011), elokuva 2012
Tämä veijaritarina on Ruotsin suosituimpia 2000-luvun kirjoja. Myös elokuvan tekemisen taito on naapureillamme hallussa. Huikeaa ja hauskaa seikkailua on tituleerattu ruotsalaiseksi Forrest Gumpiksi.

agoodyear.jpgsatavuotiasjoka.jpgTeoksen kansikuvaTeoksen kansikuvaTeoksen kansikuva

Elämäkerta

Kate Snell Diana: prinsessan viimeinen rakkaus (2013), elokuva Diana (2013)
Kurkista prinsessa Dianan elämän kahteen viimeiseen vuoteen ja rakkaussuhteisiin. Kirja on ilmestynyt englanninkielisenä alun perin vuonna 2000. Suomennos on tehty vuoden 2013 uusin kuvin ja viimeisin tiedoin päivitetystä painoksesta. Elokuva on saanut brittikriitikoilta tyrmäävät arviot, mutta Suomessa sitä on elämäkertaelokuvana myös kehuttu. Tutustu ja arvio itse!

Jean-Dominique Bauby Perhonen lasikuvussa (1997), elokuva The diving bell and the butterfly - Perhonen lasikuvussa (2007)
Hämmästyttävä omaelämäkerta ranskalaisen muotilehti Ellen päätoimittajasta, joka halvaantui äkillisesti jääden oman kehonsa vangiksi. Bauby onnistui välittämään tarinansa muiden luettavaksi pelkästään toista silmäluomeaan räpäyttämällä. Elokuva keräsi neljä Oscar-ehdokkuutta. Jos kertomus kosketti sinua, katso myös elokuva Meri sisälläni.

Tosi tarina

Robert M. Edsel Monuments Men: historian suurin taideryöstö (2014), elokuva The Monuments Men (2014)
Tämä toiseen mailmansotaan sijoittuva tarina ei keskity ihmishenkien menetyksiin vaan taideaarteiden tuhoutumiseen. Liittoutuneiden erikoisyksikkö The Monuments Men - joukko taideasiantuntijoita - värvätään jäljittämään ja pelastamaan Hitlerin armeijan ryöstämiä taideaarteita sodan loppumetreillä. Edsel on tutkinut aihetta vuosien ajan ja julkaissut siitä myös kaksi muuta teosta, joita ei ole suomennettu. Elokuvan vaikuttavaan näyttelijäkaartiin kuuluvat mm. George Clooney, Matt Damon, Bill Murray, Cate Blanchett ja John Goodman.

Daniel Domscheit-Berg WikiLeaks: sisäpiirin salaisuudet (2011), David Leigh & Luke Harding Assange (2014), elokuva Viides valta (2013)
Katso myös dokumenttielokuva We steal secrets: the story of WikiLeaks (2013).

Filosofiaa ja metaforia

Pascal Mercier Yöjuna Lissaboniin (2010), elokuva 2013
Sveitsiläinen klassisten kielten opettaja Raimund Gregorius kohtaa salaperäisen naisen ja kiinnostuu kohtaamisen seurauksena tuntemattomasta portugalilaisesta lääkäristä ja kirjailijasta. Hetken mielijohteesta Gregorius jättää säntillisen elämänsä ja suunnistaa kohti Lissabonia selvittääkseen portugalilaisen tarinan tehden samalla matkan myös omaan itseensä. Elokuvan pääosassa näyttelee Jeremy Irons.

Teoksen kansikuvaTeoksen kansikuvaTeoksen kansikuvaTeoksen kansikuvaTeoksen kansikuva

Vakava aihe

Nick Hornby Alas on pitkä matka (2006), elokuva A long way down (2014)
Lämminhenkinen, lohtua tuova satiiri, jossa neljän toisilleen tuntemattoman itsemurhaa hautovan henkilön elämät kietoutuvat toisiinsa. Kirjan sisältämä huumori välittyy myös elokuvasta, jonka on ohjannut ranskalainen Pascal Chaumeil.

Matkakertomus

Elizabeth Gilbert Omaa tietä etsimässä Italiassa, Intiassa ja Indonesiassa (2007), elokuva Eat, pray, love - omaa tietä etsimässä (2010)

Kertojana Kuolema

Markus Zusak Kirjavaras (2008), elokuva 2013
Nuori Liesel löytää lohtua kirjoista toisen maailmansodan repimässä Saksassa. Elokuvan musiikki on Steven Spielbergin luottosäveltäjän John Williamsin käsialaa.

Eläimiä

Sara Gruen Vettä elefanteille (2008), elokuva 2011
Sirkuksen ystäville

Yann Martel Piin elämä (2003), elokuva 2012
Usko uskomattomaan!

Kotimaisia

Peter Franzén Tumman veden päällä (2010), elokuva 2013
Lapsuus väkivallan varjossa. Teoksen myötä pääset tutustumaan Peter Franzéniin paitsi kirjailijana, elokuvan käsikirjoittajana ja ohjaajana myös äänikirjan lukijana.

Marko Kilpi Elävien kirjoihin (2011), elokuva 8-pallo (2013)
Kilven kolmas poliisiromaani käsittelee huumerikollisuutta, mutta mistä tulee elokuvan nimi?

Teoksen kansikuvaTeoksen kansikuvaTeoksen kansikuvaTeoksen kansikuvaTeoksen kansikuva

Klassikko

√Čmile Zola Naisten paratiisi (1974) / Naisten aarreaitta (1912), TV-sarja Naisten paratiisi (2012)
Zolan Naisten paratiisissa sukelletaan 1860-luvun pariisilaisen tavaratalon ihmeelliseen maailmaan kun taas BBC:n TV-sarjassa tapahtumat sijoittuvat 1870-luvun viktoriaaniseen Englantiin. Tutustu my√∂s Anna Kortelaisen kirjaan P√§iv√§ naisten paratiisissa (2005), jossa tapaamme √ąmile Zolan.

Fantasia-, kauhu- ja tieteistarinoita

Mark Helprin Talvinen tarina (1985), elokuva Winter's tale (2014)
Moniulotteinen maaginen kertomus New Yorkista, joka sopii luettavaksi varsinkin talvella. Sekä kirja että elokuva kuljettavat lukijaa ja katsojaa useiden aikakausien halki.

Max Brooks Sukupolvi Z: zombisodan aikakirjat (2011), elokuva World War Z (2013)
Tietoteoksen tyylin tehty selonteko Zombisodan vaiheista ja dokumentti ihmiskunnasta sukupuuton partaalla. Visuaalisesti hienossa elokuvassa zombeja vastaan taistelee Brad Pitt.

David Mitchell Pilvikartasto (2008), elokuva 2012
Palkittu romaani sisältää kuusi toisiinsa limittyvää tarinaa eri maanosista ja aikakausilta. Alkuperäisteoksessa leikitellään kirjallisuuden eri lajityypeillä, mikä välittyy taidokkaasti Vesa Suomisen suomennoksessa sekä myös suuren budjetin independent-elokuvassa.

Teoksen kansikuvaTeoksen kansikuvaTeoksen kansikuvaTeoksen kansikuvaTeoksen kansikuva

Aiheet: 

Arviot: 

Average: 4.3 (4 votes)