Lukisinko mangaa?

(Kuva: Danny Choo, via Wikimedia Commons)

Manga on sanana varmasti monelle tuttu, mutta kerrotaanpa vielä, mitä se tarkoittaa. Manga on japanilaista sarjakuvaa, jossa on meidän sarjakuviimme verrattuna käänteinen lukujärjestys. Sarjakuvaa aletaan siis lukea kirjan lopusta ja ruutuja ja puhekuplia luetaan oikealta vasemmalle. Kun mangan lukujärjestys on selvillä, sarjakuvaan on helppo uppoutua. Mangapokkarit ovat juuri sopivan kokoisia, niitä on helppo kantaa mukana ja lukea sängyssä. Mangojen lukeminen on nopeaa ja viihdyttävää.

Mistä sarjasta kannattaisi aloittaa? Se riippuu siitä, mikä sinua itseäsi kiinnostaa. Kirjastossa on paljon mangaa, jota voi käydä selailemassa manga- tai sarjakuvahyllyllä. Lasten- ja nuortenosaston mangaa voi myös varata ilmaiseksi, jos etsimääsi luettavaa ei löydy lähikirjastostasi.

Tutustu vähän kirjastojen mangavalikoimaan. Osa näistä on aikuistenosastolla:

Actioniä, jännitystä ja kauhua

Hajime Isayama: Titaanien sota

Titaanien sota kertoo tarinan maailmasta, jossa ihmiset joutuvat asumaan pienellä, korkeiden muurien suojaamalla alueella. Muurit suojelevat jättimäisiltä titaaneilta. Ihmismäiset hirviöt eivät puhu, syö tai nuku. Niiden ainoa syy elää on terrorisoida ihmisiä. Maailman historia on hämärän peitossa, eikä kukaan oikeastaan tiedä miten titaanit syntyivät ja mitä muurien ulkopuolella on. Tarinassa seurataan ystäväkolmikkoa: 15-vuotiaat Eren Yaeger, Mikasa Ackerman ja Armin Arlert liittyvät kaikki armeijaan taistellakseen titaaneja vastaan. He kokevat sodassa rajuja asioita, mutta yllättävintä on valtaapitävien kierous. Ikäsuositus 16+.

Asuka Katsura: Blood+

Muistinsa menettänyt Saya Otonashi elää Okinawalla adoptioperheensä kanssa kuin kuka tahansa lukiolainen. Vain toistuvat painajaiset ovat vihjailleet hänen edellisestä elämästään. Kaikki muuttuu, kun Chiropteran-nimiset rujot olennot nousevat uhmaamaan koko ihmiskuntaa.

Saya joutuu kohtaamaan menneisyytensä ja todellisen itsensä. Sayan kehossa herää unohdetut taistelutaidot ja mysteeriset voimat, joita tarvitaan taistelussa chiropteraneja vastaan. Saya päätyy Punaiseksi kilveksi kutsutun organisaation taistelijaksi. Sayan kyvyt ja muistot voimistuvat tarinan edetessä ja samalla hän ajautuu vasten tahtoaan aina vain kauemmas rakkaistaan.

Ihmiskuntaa terrorisoivat hirviöt eivät ole pelkkiä eläimiä, vaan heidänkin puoleltaan löytyy järjestäytynyttä toimintaa. Salaperäinen vampyyrien johto tahtoo pistää Sayan taistelulle pisteen. Tämä manga tarjoaa jännittävää toimintaa upealla tarinalla. Ikäsuositus 13+.

Tsekkaa myös nämä mangat:
Black Lagoon
Hellsing
Trinity Blood
Deadman wonderland
Darren Shan
Chrono crusade
Vaarallinen sivusto
Hirviöprinsessa Hime
Talvisota
Kuroshitsuji: Piru hovimestariksi

Scifiä ja fantasiaa

Yoshiyuki Sadamoto: Neon Genesis Evangelion

Eletään maan vaihtoehtoisessa tulevaisuudessa. Massiivinen meteoriitti on iskeytynyt maahan ja sulattanut etelänapaa. Siitä on seurannut merenpinnan nousu, luonnonmullistuksia, talouskriisejä ja sisällissotia. Maapallon väkiluku on romahtanut puoleen. Katastrofaalisen meteoriitti-iskun jälkeen maailmaa odottaa uusi järkyttävä ongelma: "enkelit". Enkelien alkuperä on täysi mysteeri. Jättimäiset, ihmismäiset robottiaseet tuhoavat kokonaisia kaupunkeja. Ihmiskunta taistelee näitä ajattelevia ja oppivia robotteja vastaan evangelioneilla. Evangelionit ovat suuria mekaanisia taistelupukuja, joita ohjaa kolme 14-vuotiasta nuorta. Heidän varassaan on koko ihmiskunnan tulevaisuus. Ikäsuositus 14+.

Hanokage: Puella magi madoka magica

Tämä sarja todella eroaa kaikista muista söpöistä ja viattomista taikatyttötarinoista. Kyseessä on synkkä psykologinen draama, jonka juoni avautuu kuin palapeli. Tarina alkaa, kun Madokan luokalle saapuu uusi oppilas. Madoka tajuaa tunnistavansa tämän unestaan, jossa kissankaltainen olento tarjoaa tytölle mahdollisuutta muuttaa kohtaloaan. Madoka on aina ajatellut taikuuden olevan vain satua, kunnes hän näkee uuden luokkalaisen taistelevan merkillisen kissaolennon kanssa. Aivan kuin unessa, kissa tarjoaa Madokalle mahdollisuuden. Haluaako Madoka ryhtyä taikatytöksi, jos palkkiona on hänen suurimman toiveensa toteutuminen? Toiveen toteutumisella on kuitenkin hintansa... Ikäsuositus 12+.

Makoto Yukimura: Planetes

Planetes on hyvin realistisen oloinen kuvaus siitä, kuinka ihmisen avaruuden valloitus etenee n. 2000-luvun puolessa välissä. Tarinassa seurataan tiiviisti "avaruuden roskakuskeja" eli ihmisiä, joiden työ on kerätä vaarallista metalliromua. Avaruus on ihmisten sinne ampumaa rojua täynnä. Se on sotkettu samaan tapaan kuin maapallon luonto. Planetesin roskakuskit viettävät vuosikausia kaukana perheestään ja ystävistään. He riskeeraavat henkensä työtehtävissä, mutta eivät saa siitä kovinkaan suurta arvostusta. Kuinka ihmismieli reagoi näin vaikeisiin olosuhteisiin? Ikäsuositus 15+.

Tsekkaa myös nämä mangat:
Akira
Tuulen laakson Nausicaä
Alice 19th
Fullmetal alchemist
Magic knight rayearth
Inuyasha
Steins;Gate
Mirai Nikki
Noragami: stray god (englanninkielinen)

Kouluelämää ja romantiikkaa

Bisco Hatori: Ouran high school host club

Tämä sarja on englanninkielinen eli voit harjoitella enkkua hauskalla tavalla! Ouran high kertoo poikamaisesta tytöstä nimeltä Haruhi Fujioka. Haruhi on melko köyhästä perheestä, mutta hän haluaa opiskella ahkerasti parempaa tulevaisuutta varten. Hän kamppailee tiensä rikkaiden suosimaan Ouranin lukioon.

Haruhi tajuaa olevansa täysin eri maata kuin rikkaat nuoret. Suurin osa näyttää olevan lukiossa vain leikkimässä. Eräät opiskelijat ovat perustaneet Ouran High School Host Club -nimisen kerhon. Kerhon jäsenet ovat poikia, joiden tarkoitus on viihdyttää ja hauskuuttaa koulun tyttöjä. Epäonnisen sattuman kautta Haruhi päätyy Host Clubin jäseneksi... Melkoista draamaa on luvassa, kun kaikki erehtyvät luulemaan Haruhia pojaksi.

Ando Natsumi: Kitchen princess

Kitchen Princess kertoo Najika-nimisestä orpotytöstä, joka pääsee opiskelemaan huippukouluun, Seika-akatemiaan. Najika haaveilee tulevansa kuuluisaksi kokiksi ja löytävänsä pojan, joka pelasti hänet putoamasta jokeen ja kantoi mukanaan Seika-akatemian vaakunalla koristeltua hopealusikkaa. Mutta Najikan unelmat eivät toteudu helposti, sillä kilpailu on koulussa kovaa ja rakkaushuolia riittää. Jännitys tiivistyy, kun Najika osallistuu suureen kokkikilpailuun. Sarjakuvassa on mukana myös Najikan valmistamien herkkujen reseptejä.

Tsekkaa myös nämä mangat:
Meikkikeiju
Orange planet
Imadoki!
Veitsi kukkasen kupeella
Odota, että rakastun
K-ON!
Arki
Finlandia

Enkuksi:
Nisekoi: False love
School rumble
No matter how I look at it, it's you guys' fault I'm not popular!

 

... Ja lopuksi, kirjastosta löytyy myös

Pokémon-mangaa!

Makoto Hijioka: Giratina ja Sky Warrior

Rauhaomainen Shaymin tulee vedetyksi kahden legendaarisen pokémonin taistoon. Ash, Dawn ja Brock törmäävät sattumalta Shayminiin, joka on joutunut kauaksi kotoaan metsistä ja kukkaniityiltä. He saavat huomata, että tämä uusi pokémon on täynnä yllätyksiä! Myös Rakettiryhmä havittelee Shayminiä, ja samalla asialla on salaperäinen mies nimeltä Zero. Jopa Giratina haluaa tämän pienen olennon hyppysiinsä!

Momota Inoue: Zoroark : illuusioiden mestari

Ash ja Pikachu matkustavat Crown Cityyn katsomaan Pokémon Baccer World Cupia. Kaupunki joutuu kuitenkin hälytystilaan, kun mahtava Zoroark hyökkää varoittamatta! Pelastaakseen kaupungin ja sen asukkaat Ashin ja hänen ystäviensä on pysäytettävä Zoroark. Sitä ennen heidän on kuitenkin ratkaistava vuosikymmeniä vanha arvoitus...

Makoto Mizobuchi: Pokémon Ranger ja meren temppeli

Jossakin merellä on veden kansan rakentama Meren temppeli, joka kätkee sisälleen meren kruunun. Salaisen mekanismin suojaamana temppeli ajelehtii maailman valtamerillä odottaen löytäänsä... Ash ja Pikachu saavat vihiä temppelin legendasta ja tapaavat pokémon ranger Jackien. Tämän tehtävänä on suojella salaperäisen pokémonin, Manaphyn, munaa ja saattaa kuoriutunut Manaphy meren temppeliin. Pahamaineinen merirosvo Phantom aikoo anastaa meren kruunun ja valloittaa maailman, ja tarvitsee sitä varten Manaphyn munan. Ash ja Pikachu ajautuvat mukaan kamppailuun Meren temppelin aarteesta!

Aiheet: 

Arviot: 

Average: 4 (1 vote)