Lukisinko mangaa?

(Kuva: Sandra Höfer, via Wikimedia Commons)

Tuntuuko, että lukemiselle ei löydy aikaa? Tökkiikö kokonaisen kirjan lukeminen? Kaipaatko hullunkurisia tarinoita kutkuttavalla kuvituksella? Kokeile lukea mangaa!

Manga on sanana varmasti monelle tuttu, mutta kerrotaanpa vielä, mitä se tarkoittaa. Manga on japanilaista sarjakuvaa, jossa on meidän sarjakuviimme verrattuna käänteinen lukujärjestys. Sarjakuvaa aletaan siis lukea kirjan lopusta ja ruutuja ja puhekuplia luetaan oikealta vasemmalle. Kun mangan lukujärjestys on selvillä, sarjakuvaan on helppo uppoutua.

Mangapokkarit ovat juuri sopivan kokoisia, niitä on helppo kantaa mukana ja lukea sängyssä. Mangojen lukeminen on nopeaa ja viihdyttävää.

Mistä mangasarjasta kannattaisi aloittaa? Se riippuu siitä, mikä sinua itseäsi kiinnostaa. Kirjastossa on paljon mangaa, jota voi käydä selailemassa manga- tai sarjakuvahyllyllä. Lasten ja nuortenosaston mangaa voi myös varata ilmaiseksi, jos etsimääsi luettavaa ei löydy lähikirjastostasi.

Tässä muutamia mehukkaita mangaehdotuksia:

Seikkailua, toimintaa ja jännitystä

Akira Toriyama: Dragon ball ja Dragon ball Z

Dragon ball on tarina saiyalaisesta Goku-nimisestä pojasta, jolla on karvainen häntä. Goku on hyväsydämisin lapsi maan päällä, mutta siitä huolimatta hän rakastaa taistelemista. Yksi Gokun ensimmäisistä opettajamestareista on Kamesennin, joka opettaa Gokulle mahtavan kamehameha-iskun. Taistelutaidoista on hyötyä, sillä Goku kohtaa melkoisen liudan jännittäviä pahiksia seikkailujensa aikana.

Goku etsii maapallolta seitsemää maagista lohikäärmekuulaa. Kuulat sijaitsevat maailman eri kolkissa. Kun ne kerätään yhteen, niillä pystyy herättämään Shenlong-lohikäärmeen, joka pystyy täyttämään yhden toivomuksen. Kun kuulilta on toivottu jotain, ne levittäytyvät taas ympäri maailmaa. Kuulajahtiin liittyy räiskyvä joukko erilaisia ihmisiä. Kuka pääsee käyttämään kuulia ja minkälaiseen tarkoitukseen?

Tässä pitkässä sarjassa seurataan avaruudesta kotoisin olevan Gokun elämää aikuisuuteen asti. Dragon ball Z-kirjat kertovat aikuisen Gokun ja tämän pojan, Gohanin, mielettömistä seikkailuista. Ikäsuositus sarjalle on 12+.

Hiro Mashima: Monster hunter orage

Shiki on nuori hirviönmetsästäjä, jolla on todella paljon opittavaa lohikäärmejahdin jalolla saralla. Ensimmäiseksi hänen pitää liittyä kiltaan ja löytää metsästystovereita, mikä on rämäpäiselle ja kovaääniselle Shikille isomman luokan haaste!

Nukkuvan tulivuoren juurelle rakennetussa Acamaryan kaupungissa riittää kummallista kulkijaa. Siellä Shiki törmää Ailee-nimiseen tyttöön, joka on myös hirviönmetsästäjä. Ailee on pahansisuinen tyttö, mutta leppyy kun Shiki auttaa häntä pulassa. Käy ilmi, että molemmat jahtaavat legendaarista Myo Galuna-lohikäärmettä. Tähän taruolentoon ei uskonut kukaan muu kuin mestari Greylee, joka oli Shikin taistelulajien opettaja ja sattumalta myös Aileen isä!

Molemmat haluavat toteuttaa edesmenneen mestari Greyleen unelman. Myo Galunan etsintä alkaa! Ikäsuositus sarjalle on 9+.

Yoshihiro Takahashi: Koirasoturi Gamu

Tämä tarina tapahtuu 1500-luvun Japanissa. Silloin oli sisällissota ja japanilaiset sotaherrat kamppailivat vallasta verissä päin ninjojen ja samuraiden avulla.

Historiankirjoitus tuntee vain ihmisten käymät taistelut, mutta varjoissa heitä avustivat myös salaperäiset ninjakoirat! Kageroon klaani on erikoistunut näiden nelijalkaisten sotureiden kasvattamiseen ja käyttämiseen. Heitä pidetään vahvoina liittolaisina, mutta heillä on myös vaarallisia vihollisia.

Tämä kahden pokkarin mittainen tarina täynnä jännitystä ja hurjaa toimintaa! Jos tykkäät Hopeanuolesta, lue tämä! Ikäsuositus sarjalle on 13+.
 

Söpöjä juttuja ja taikatyttöjä

Michiyo Kikuta: Navi Luna

Luna on höpsö ja kömpelö orpotyttö, joka asuu Taivaanlahja-opistossa. Se on laitos lapsille, joilla ei ole vanhempia tai jotka eivät jostain syystä voi asua vanhempiensa kanssa. Lunalla on paljon kavereita, mutta Lunan avuliaisuutta ja kiltteyttä käytetään välillä hyväksi.

Yhtenä päivänä Lunan yllättää outo poika ja tyttö. He tulevat sisään luokan ikkunasta. Lunalta tivataan, onko hän "tarujen lapsi". Yhtäkkiä vanhemmilta peritty kaunis riipus onkin merkki siitä, että Luna on prinsessa!

Vieläkin uskomattomampaa kuultavaa on luvassa. Luna on ihmisen ja youkain, mystisen taruolennon, lapsi. Lunan tehtäväksi lankeaa toimia navigaattorina tavallisen ja yliluonnollisen maailman välillä. Lisäksi hänen kohtalonsa kietoutuu salaperäiseen jalokiveen, jonka haltijan sanotaan hallitsevan koko maailmaa! Ikäsuositus sarjalle on 10+.

Mia Ikumi: Tokyo Mew Mew

Tämä sarja kertoo tyttöporukasta, joka saa pieleen menneen tieteellisen kokeen vuoksi taikavoimia. Tyttöjen voimat perustuvat erilaisiin uhanalaisiin eläimiin. Pinkkitukkainen päähenkilö, Ichigo, muuntautuu harvinaisen iriomotenkissan kaltaiseksi kissatytöksi. Muuntautumisessa Ichigo ei saa vain korvia ja häntää, vaan myös upeat, söpöt vaatteet ja kissamaiset vaistot ja sulavat liikkeet. Niiden avulla hän ja hänen ystävänsä taistelevat pahoja avaruusolioita vastaan.

Juoneen kuuluu myös tietenkin ihastukset! Ikäsuositus mangalle on 12+, mutta sopii kyllä nuoremmallekin lukijalle.

Rino Mizuho: Maaginen suklaapuoti

Syvällä metsässä on suklaapuoti, jonka vain harvat löytävät. Puoti on täynnä upeita, ihania suklaaherkkuja – joilla on taikavoimia! Suklaapuodin löytävät he, joilla on jokin harras toive. Kun syö maagisen konvehdin, toive toteutuu! Maagisten konvehtien syömisellä on kuitenkin hintansa...

Ensimmäisessä osassa pop-tähti Maria kohtaa urallaan ongelmia. Kateellinen Aya haluaa nousta Marian paikalle suosituimmaksi poppariksi. Kummallakin tytöllä on mielessään toive ja he päätyvät ihanan Chocolat Noirin ovelle. Mitä tapahtuu, kun tytöt syövät konvehdit? Lue jännitävä tarina kokonaan, niin saat tietää! Ikäsuositus tälle mangalle on 10+.
 

Pokémon-mangaa!

Makoto Hijioka: Giratina ja Sky Warrior

Rauhaomainen Shaymin tulee vedetyksi kahden legendaarisen pokémonin taistoon. Ash, Dawn ja Brock törmäävät sattumalta Shayminiin, joka on joutunut kauaksi kotoaan metsistä ja kukkaniityiltä. He saavat huomata, että tämä uusi pokémon on täynnä yllätyksiä! Myös Rakettiryhmä havittelee Shayminiä, ja samalla asialla on salaperäinen mies nimeltä Zero. Jopa Giratina haluaa tämän pienen olennon hyppysiinsä! Ikäsuositus: kaikenikäisille!

Momota Inoue: Zoroark : illuusioiden mestari

Ash ja Pikachu matkustavat Crown Cityyn katsomaan Pokémon Baccer World Cupia. Kaupunki joutuu kuitenkin hälytystilaan, kun mahtava Zoroark hyökkää varoittamatta! Pelastaakseen kaupungin ja sen asukkaat Ashin ja hänen ystäviensä on pysäytettävä Zoroark. Sitä ennen heidän on kuitenkin ratkaistava vuosikymmeniä vanha arvoitus... Ikäsuositus: kaikenikäisille!

Makoto Mizobuchi: Pokémon Ranger ja meren temppeli

Jossakin merellä on veden kansan rakentama Meren temppeli, joka kätkee sisälleen meren kruunun. Salaisen mekanismin suojaamana temppeli ajelehtii maailman valtamerillä odottaen löytäänsä... Ash ja Pikachu saavat vihiä temppelin legendasta ja tapaavat pokémon ranger Jackien. Tämän tehtävänä on suojella salaperäisen pokémonin, Manaphyn, munaa ja saattaa kuoriutunut Manaphy meren temppeliin. Pahamaineinen merirosvo Phantom aikoo anastaa meren kruunun ja valloittaa maailman, ja tarvitsee sitä varten Manaphyn munan. Ash ja Pikachu ajautuvat mukaan kamppailuun Meren temppelin aarteesta! Ikäsuositus: kaikenikäisille!

Aiheet: 

Arviot: 

Average: 5 (1 vote)