Mikä ihmeen Hamina tattoo?

Joka toinen vuosi, parillisina vuosina, heinä-elokuun vaihteessa järjestetään ympyräkaupungissa perinteinen sotilasmusiikkitapahtuma Hamina Tattoo. Pääesitykset, soittokuntien marssishowt, on järjestetty mittavien kunnostustöiden jälkeen vuodesta 1998 alkaen Haminan linnoituksen Keskusbastionissa.

Haminan kirjasto on Tattoo-hengessä mukana ja kerää sotilasmusiikkikokoelmaa hankkimalla kokoelmiin etenkin täällä vierailleiden soittokuntien musiikkia, kuten puolalaisen Orkiestra Reprezentacyjna Wojsk Ladowychin, Intian ilmavoimien orkesteri Air Warriors Symphony Orchestran tai Suomen puolustusvoimien edustussoittokunta Kaartin soittokunnan levyjä. Kokoelmissa on tällä hetkellä n. 70 erilaista sotilasmusiikkiäänitettä. Tänä vuonna se kasvaa jälleen, kun orkesterit saapuvat Haminaan. Soittokuntia tulee useasta maasta Haminaan.

Mutta mitä on sotilasmusiikki? Hamina Tattoosta on kirjoitettu kirja ”Hamina Tattoo – kansainvälinen sotilasmusiikkitapahtuma”, josta selviää yksinkertaisesti seuraavaa: ”sotilasmusiikki on kaikkea musiikkia, jota sotilaat soittavat”. Jo Kalevalan taruissa Kullervo lähti soitellen sotaan, ja alkujaan sotilasmusiikki olikin sotatoimia ohjaavia merkkisoittoja.

Nykyään sotilasmusiikki on siirtynyt seremonioista ja kasarmeilta ulos suuren yleisön eteen. Suurella soittokunnalla esiinnytään niin vakavissa kuin viihteellisissä konserteissa, marssisoittokunnilla paraateissa. Soittokunnista voidaan muodostaa pienempiä jazz-yhtyeitä tai tanssiorkestereita, kuten presidentin linnasta tuttu Kaartin Combo. Kirjastostakin löytyy viihteellistä soittokuntamusiikkia vaikkapa Haminassakin käyneiltä Heeresmusikkorps 10 Ulmilta ”Swingin' Ulm” tai Haminan Soittokunnan konserttiäänitys RUK:n Maneesissa ”Viisi vuotta” vuodelta 2001.

Eldankajärven jäätä, Elämää juoksuhaudoissa ja muita sota-ajan lauluja kaipaaville löytyy esimerkiksi nuottikirja Sota-ajan lauluja tai cd-levyllä Karjalan sotilassoittokunnan ”Sankarten tie”, Korsuorkesterin ”Vartiossa” ja kokoelmalevy ”20 suosikkia - Elämä juoksuhaudoissa, sota-ajan lauluja”.

Jos haluaa perehtyä sotilasmusiikin historiaan, voi lukea vaikkapa Paavo Talvion kirjan ”Kenttämusiikista varuskuntasoittokuntiin - sotilasmusiikkimme historiaa ja perinteitä” tai Lehtosen ”Sotilaselämän perinnekirjan”.

Hamina Tattoossa on perinteisesti soitettu myös kevyempää musiikkia. Täällä on voitu vuosien saatossa kuulla niin Aki Sirkesaloa, Remua kuin paikallista Whistle Baitia, ja vuonna 2012 heiluttiin mm. Uriah Heepin, Muskan, Whistle Baitin, Fintelligensin ja Apulannan tahdissa.

Ai niin, mutta mitä se tattoo tarkoittaa? Suuri sivistyssanakirja sanoo: ”aikaisemmin sotaleirin tai kasarmialueen iltasoitto, joka oli tapana puhaltaa signaalitorvella; rummutus, rummunlyöntien sarja; Britanniassa aik. suosittu, juhlava, värikkäiden univormujen koristama marssinäytös, johon kuuluu runsaasti sotilassoittoa”.

 

Aiheet: 

Arviot: 

Average: 5 (4 votes)