Vinkkejä yläkoululaiselle, joka pitää...

Vinkkejä yläkoululaiselle, joka pitää...

...kauhusta

Neil Gaiman: Hautausmaan poika
Tämän kirjan päähenkilö on poika nimeltä Ei-Kukaan Owens, lyhyemmin Eikku. Eikku on melko normaali poika, jos ei oteta huomioon sitä, että hän on asunut vauvasta asti hautausmaalla. Siellä Eikulla on adoptiovanhemmat – satoja vuosia sitten kuollut aavepariskunta.

Eikulle myönnetään kunniakuolleen arvo. Poika pystyy siis oppimaan kummittelutaitoja. Hän oppii esimerkiksi hiipumaan ja kävelemään uniin. Nämä taidot ovat hyödyllisiä, kun yrittää soluttautua kouluun kesken lukuvuotta.

Koulu ja muut oppilaat eivät ole Eikun ainoa päänvaiva. Häntä jahtaa murhanhimoinen Jack, joka työskentelee mystiselle salajärjestölle. Jostain syystä juuri Eikku on tämän uhkaavan järjestön silmätikku ja siksi suuressa vaarassa. Miksi Eikun elämä on näin kummallista? Tartu kirjaan ja selvitä mysteeri.

H.P. Lovecraft: Varjo menneisyydestä ja muita kertomuksia
Kauhukirjailija Lovecraft tunnetaan parhaiten Cthulhu-tarinoistaan, joiden pohjalta on väännetty mm. pelejä ja elokuvia. Netissä olet saattanut törmätä vihreään, lonkeronaamaiseen merihirviöön. Se on Cthulhu. Tarinoiden Cthulhu on vertahyytävä ikivanha jumala, kaikkea muuta kuin mitä meemit yleensä antavat ymmärtää.
Tähän kirjaan on kerätty keskeisimpiä Cthulhu-tarinoita. Zombien ystävän kannattaa ehdottomasti lukea tarina Herbert West – elvyttäjä. Siinä esitellään ensimmäistä kertaa tieteellisen kokeen avulla henkiin herätettyjä ihmisiä. Nämä kuolleista nousseet ovat tietenkin verenhimoisia mielipuolia – samaan tapaan kuin Walking Deadin kulkijat.

Orpokoti (elokuva)
Tämä espanjalainen kauhuelokuva jää pitkäksi aikaa mieleen. Elokuva alkaa siitä, kun Laura saa perheensä muuttamaan lapsuudenkotiinsa. Talo on vanha orpokoti. Muutto natisevaan, kolkkoon taloon ei mene suunnitelmien mukaan. Ovet aukeilevat itsestään ja tunnelma on ahdistava.

Lauran ja Carlosin adoptoitu poika Simón alkaa pian jutella ja leikkiä näkymättömän ystävän kanssa. Synkkä juoni alkaa kiemurrella eteenpäin. Vanha, aavemainen talo ei kuulu ainoastaan tälle perheelle. Talon juuret ovat syvällä orpokodin kammottavassa menneisyydessä. Muutto on huonoin päätös, minkä perhe on koskaan tehnyt.

hautausmaanpoika_orpokoti.jpg
 
...urheilusta

Kalle Veirto: Säbätalvi
Einari on pilannut asiansa ja pahasti. Keväällä hän ja hänen tyttöystävänsä ovat ajelleet kännissä skootterilla ja joutuneet onnettomuuteen. Kesä ja alkusyksy on mennyt oikeudenkäyntiä odotellessa. Einaria pidetään syyllisenä onnettomuuteen, minkä takia kaverit ovat kaikonneet ja hän on saanut potkut salibandyjoukkueesta.

Yllättäen Einari saa kuitenkin erikoisen tarjouksen. Hänen kutsutaan ammattilaispelaajaksi kakkosdivarin salibandyjoukkueeseen Heinolaan. Ensimmäiset harjoitukset olisivat ylihuomenna ja ensimmäinen peli muutaman päivän päästä. Einari päättää tarttua outoon tarjoukseen.

Zlatan Ibrahimovic: Minä, Zlatan Ibrahimovic
Zlatan Ibrahimovićin omaelämäkerta, jonka hän on tehnyt yhdessä kirjailija David Lagercrantzin kanssa. Teos ilmestyi suomeksi vuonna 2011. Kirjassa Ruotsin tunnetuin joukkueurheilija Zlatan Ibrahimović kertoo lapsuudestaan köyhänä ongelmaperheen lapsena Rosengårdin lähiössä Malmössä, huikeasta peliurastaan, joka alkoi 10-vuotiaana sekä perheestään ja valmentajistaan.  Zlatan on myös hauska vai mitä mieltä olette tästä? Zlatanin huhuttiin ostaneen Porschen:"Ei pidä paikkaansa. Olen tilannut lentokoneen. Se on paljon nopeampi."

Roller Girl (elokuva)
Bliss (Ellen Page) asuu Bodeenin pikkukaupungissa moottoritien varrella. Äitinsä tahdosta hän on kiertänyt erilaisissa kauneuskilpailuissa koko ikänsä. Bliss kaipaa kuitenkin jotain muuta. Hän hakee vanhemmiltaan salaa roller derby –joukkueeseen ja löytää uudenlaisen maailman. Joukkuetoverit ovat värikkäitä persoonia ja roller derby huiman vauhdikas laji. Elokuva on näyttelijänä paremmin tunnetun Drew Barrymoren esikoisohjaus. ”Be your own hero.”

sabatalvi_zlatan_rollergirl.jpg
 
...rakkaudesta

Rainbow Rowell: Eleanor & Park
Tarina ensirakkaudesta. Eleanor ja Park istuvat joka päivä vierekkäin koulubussissa. Aluksi he eivät sano toisilleen mitään. Sitten Park huomaa, että Eleanor lukee salaa hänen sarjakuvalehteään. Pian he jo keskustelevatkin innoissaan musiikista ja sarjakuvista. Kirja ei kerro pelkästään rakkaudesta. Se kertoo myös ikävistä kotioloista ja koulukiusaamisesta. Jos pidät John Greenin kirjoista, saatat pitää myös tästä.

Jennifer E. Smith: Tilastollinen todennäköisyys kohdata se ainoa oikea
Hadley on matkalla New Yorkista Lontooseen. Matka ei voisi häntä vähempää kiinnostaa, sillä hän on matkalla isänsä häihin. Isä on jättänyt Hadleyn äidin ja on nyt menossa uudelleen naimisiin. Yllättäen Hadley myöhästyy lennolta. Jotain hyvää myöhästymisestä sentään seuraa. Hadley tapaa lentokentällä salaperäisen Oliverin, joka on matkalla Lontooseen samalla lennolla kuin Hadley. Lennon aikana Hadley ja Oliver tutustuvat toisiinsa, mutta Lontoossa Oliver katoaa lentokentän ihmisvilinään.

(500) Days of Summer (elokuva)
Tom (Joseph Gordon-Levitt) uskoo ikuiseen rakkauteen ja tietää jonakin päivänä kohtaavansa sen ainoan oikean. Eräänä päivänä hänen työpaikalleen saapuukin Summer (Zooey Deschanel). Toisin kuin Tom Summer ei usko rakkauteen ollenkaan vaan haluaa olla vapaa. Tomin ja Summerin tarinaa seurataan 500 päivän ajan. Tämä elokuva ei etene samalla kaavalla kuin muut romanttiset komediat. Onko tämä edes romanttinen komedia?

elenorjapark_tilastollinentodnak.jpg
 
...pelaamisesta

Guinness World Records 2017: Gamer’s Edition
Guinness World Recordsin erikoispainos esittelee peliennätyksiä kaikkialta maailmasta. Mukana ovat kaikki menestyneimmät pelisarjat FIFA:sta Street Fighteriin ja Final Fantasyyn sekä monet muut suosikit Mario Kartista Hearthstoneen ja Super Marioon.

Kirjassa tutustutaan myös LEGO-pelien tekoprosessiin, pelimusiikkiin ja kiinnostavimpiin uutuuspeleihin. Kilpapelaamiseen liittyviä saavutuksia esitellään kattavasti. Kirjassa on erikoisuutena 28-sivuinen scifi-osio, josta peräti 16 sivua on omistettu Star Wars -peleille.

Aleksi Delikouras: Nörtti-sarja
Nörtti-sarja taitaa jo olla monelle tuttu, jos ei kirjoista niin ainakin YouTube-videoista. DragonSlayer666 pelaa koko ajan, saa mutsinsa raivon partaalle ja haaveilee Fetasalaatti-nimisestä tytöstä. Jatkuvaa pelaamista häiritsevät milloin koulu ja luokkakaverit, milloin äidin kreikkalainen miesystävä Jorgos ja leirikoulu Kreikkaan.

Kirjasarjan neljäs osa Pro Gamer ilmestyy syksyllä 2016.

Astraterra–seikkailuroolipeli
Astraterra on suomalainen seikkailuroolipeli kaikenikäisille. Siinä pelaajat roolipelaavat kukin omaa hahmoaan ja pelaamisen tuloksena syntyy tarina sankarien seikkailuista. Pelin sääntösysteemi on hyvin virtaviivainen ja aloittelijoidenkin helppo omaksua se. Pelissä pelataan löytöretkeilijöitä jotka matkustavat muinaisten kaukoporttien läpi tutkimaan ja kartoittamaan etäisiä alueita Astraterran maailmassa, joka koostuu tyhjyydessä leijailevista saarista. Ilman kaukoportteja matkustaminen tapahtuu hitaasti aurinkopurjelaivoilla tai erilaisilla höyrykäyttöisillä vempeleillä. Lähde tutkimaan maailmaa jota asuttavat monenlaiset oliot vaarallisista myrskyrosvoista hellyttäviin zubuleihin ja muinaisiin robotteihin, elokoneisiin.

Final Fantasy X/X-2: HD remaster (PS4)
Tässä bundlessa on kaksi peliä, FFX ja FFX-2. Final Fantasy X on japanilainen roolipeli. Pelissä yhdistyy mahtava tarina, upeat maisemat ja palkitseva taistelu- ja hahmojen kehityssysteemi. Pelissä seikkaillaan Tidus-nimisellä päähahmolla, joka matkaa ajassa 1000 vuotta eteenpäin.

Yltäkylläisyyden ja teknologian aikaan elänyt Tidus hämmästyy luontoläheiseksi muuttunutta maailmaa. Suuren sodan jälkeen teknologia on hylätty ja maailmaa on jäänyt kurittamaan Sin-niminen jättiläismäinen hirviö. Hirviö on tietenkin tuhottava, jotta ihmiset saavat elää rauhassa. Sitä ennen tietenkin grindataan armottomasti ja käydään läpi monenlaisia kutkuttavia juonikuvioita.

Final Fantasy X-2 jatkaa edellisen pelin tarinaa. FFX:n naispäähahmot Yuna ja Rikku ovat siirtyneet aarteiden ja hirviöiden metsästäjiksi. Pelissä on paljon pientä näperreltävää – on erilaisia minitehtäviä ja sivujuonia. Hahmojen kehityskin on innovatiivista ja hauskaa. Myös tässä osassa on kiinnostava tarina, jonka vuoksi peli kannattaa hakata loppuun asti.

nortti_astraterra_final.jpg
 
...ei ainakaan lukemisesta!

Monkey Island: special edition collection (PS3, X360)
Tämän seikkailupelin päähahmo on merirosvoudesta haaveileva Guybrush Threepwood. Peli alkaa Karibianmerellä kuvitteellisella Mêlée-saarella, jossa Guybrush tapaa kolme merirosvopäällikköä. Päästäkseen merirosvoksi hänen on läpäistävä kolme koitosta, joilla osoittaa taitonsa miekkailussa, aarteenmetsästyksessä ja rosvouksessa.
Monkey Island on seikkailupelien klassikko, jonka ensimmäinen osa on alun perin ilmestynyt jo vuonna 1990. Tässä uudessa versiossa on päivitetyt grafiikat, jotta pelikokemus on entistäkin parempi.

Alan Moore: V niin kuin verikosto (sarjakuva)
V niin kuin verikoston tarina voi olla tuttu vuoden 2005 elokuvasta. Ainakin tunnistanet Guy Fawkes-naamarin. Elokuva kannattaa katsoa, mutta tästä DC:n sarjakuvasta saat enemmän irti. Tartu kirjaan ja uppoudu synkkään tarinaan, jonka kierot juonikuviot paljastuvat kokonaisuudessaan vain sarjakuvan lehdiltä.

V niin kuin verikosto on kuristava kuvaus dystooppisesta Britanniasta. Maapallo on kärsinyt tuhoisasta ydinsodasta, jonka jälkeen fasistit ovat nousseet valtaan. Ihmisiltä on riistetty vapaus yksilölliseen elämään. Kaikkea valvotaan ja sääntöjen rikkojia rangaistaan ankarasti.

Hirmuhallitusta vastaan nousee Guy Fawkes-naamioon pukeutunut vapaustaistelija, V. V:n todelliset tavoitteet ovat yhtä hämärän peitossa kuin hänen kasvonsa. V:n omintakeiset menetelmät hämmentävät ja pelottavat yhteiskuntaa. Muutoksen puolesta täytyy taistella keinoja kaihtamatta.

Kati Närhi: Saniaislehdon salaisuudet (sarjakuva)
Orpotyttö Agnes asuu Planktonin kaupungissa omalaatuisen isoäitinsä kanssa. Hänen vanhempansa ovat kuolleet epäilyttävissä olosuhteissa, ja muutenkin suvun historia on hämärän peitossa. Isoisästäkään ei löydy yhtään kunnollista valokuvaa. Agnes päättää selvittää sukunsa salaisuudet. Vastauksia etsiessään hän saa selville myös kaikkea salamyhkäistä ja erikoista kotikaupunkinsa asukkaista. Mustan ja vähän erikoisen huumorin ystäville.

Agnesista kerrotaan myös jatko-osissa Mustasuon mysteeri ja Seitsemäs vieras. Trilogian viimeisestä osasta Kati Närhi sai Sarjakuva-Finlandian, ja ihan ansaitusti!

Type O Negative: The complete Roadrunner collection 1991-2003
Tässä kokoelmassa on yhtä albumia vaille koko amerikkalaisen Type O Negativen tuotanto. Typen musiikki on raskasta ja omalaatuista rokkia. Englantia taitava saa paljon irti bändin purevasta mustasta huumorista. Jos raskaampi musiikki maistuu ja olet epäkorrektin huumorin ystävä testaa Typen musiikkia, saatat tykästyä. Kokoelmasta löytyvät albumit October rust tai Life is killing me ovat hyviä levyjä, jos yhtyeeseen tahtoo tutustua.
 

monkey_verikosto_saniaislehto3.jpg

 

Lisää vinkkejä löydät näiltä Kyyti-sivuilta ja Nuorten verkkolukupiiristä.

Vinkit kokosivat Noora, Anna-Mari, Tony ja Outi

 

Aiheet: 

Arviot: 

Ei äänestetty