Kotka - Kirjastonkäytön opastus ja ryhmäkäynnit

Kotkassa kirjastonkäytön ja tiedonhaunopastusta sekä kirjaston tilojen ja toiminnan esittelyä annetaan kouluille, päiväkodeille ja muille ryhmille. Kirjaston henkilökunta tulee myös pyydettäessä esittelemään kirjastoaineistoa ja kertomaan kirjaston toiminnasta erilaisiin tilaisuuksiin.

Yhteystiedot:

  • Kotkan pääkirjasto: aikuistenosaston tietopalvelu, p. 040 388 3754
  • Kotkan pääkirjasto: lastenosasto, p. 040 688 3752
  • Karhulan kirjasto, p. 040 688 3587
  • Karhuvuoren kirjasto, p. 040 158 7338

 Mediakasvatuksen yhteydenottopyyntö -lomake

Räätälöimme mielellämme opettajan tai ryhmän toiveiden mukaan opetushetkiä ja ryhmäkäyntejä, mutta tässä alla on esimerkkinä toteutettuja opetuspaketteja. Varaattehan ajan opetushetkiin ja ryhmäkäynteihin hyvissä ajoin.

Esikoululaisille:

Kulttuuripolkuun liittyvä kirjastokäynti
Miten lainataan ja palautetaan? Miten kirjaa käsitellään? Mitä kirjastossa on ja miten kirjastossa käyttäydytään?

Alakoululaisille:

Tiedonhakua nelosluokille
Kyyti-tiedonhaun perusteet eli miten etsitään Kymenlaakson kirjastojen aineistoa. Kirjastoon liittyvien termien ja käsitteiden tutuksi tekeminen.

Yläkoululaisille ja aikuisille:

Kirjasto palveluna ja ilmiönä - Kirjastokierros 6-7-luokkalaisille
Luokka tulee kirjastoon. Kierretään kirjasto ja esitellään kirjaston toimintaperiaatteita ja palveluja. Kierroksella selviää mm. miten kirjat tulevat kirjastoon. Kierroksen loppuun voidaan jättää aikaa hyllyjen tutkimiseen, lainaamiseen ja kirjastokorttiasioiden laittamiseen kuntoon. Yksi oppitunti.

Voidaan toteuttaa myös myös niin, että ryhmissä tehdään "elokuva" kirjaston palveluista: Kierretään ensin kirjastossa, tehdään käsikirjoitus ja kuvataan. Lopuksi esitykset voidaan katsoa kirjaston mediatilassa. Noin puoli koulupäivää. Edellyttää sitä, että koululuokalla on omat iPadit, joilla elokuvan teko toteutetaan.

Helmenkalastusta 6-7-luokkalaisille
Toteutetaan kirjastossa. Kirjaston tietokirjojen luokitus sekä kirjojen haku Kyyti-verkkokirjastossa. Yksi oppitunti.

Tiedonhakua 7-luokkalaisille
Koululla tai kirjastossa Kyyti ja Aleksi -tietokantojen käyttö sekä tiedonhaku Internetistä (Google, Wikipedia). Sisältää luento-osuuden ja harjoituksia. Selvitetään myös, miten kirja löytyy hyllystä. Edellyttää tietokoneita tai älylaitteita. Kaksi oppituntia.

Uskalla sanoa ei netissä!
7.-8.-luokkalaisille suunnattu 45 minuutin opetustuokio, jossa käsitellään mm. mainosten vaikutuksia, yksityisyyttä ja vastuullista vuorovaikutusta netissä.

Täsmätiedonhakua 9-luokkalaisille
Tiedonhankinnan opastusta 9-luokkalaisille, jotka ovat aloittelemassa äidinkielen esseen/tutkielman tekoa. Sisältää aiheen rajauksen, tiedonhaun (kirjaston, tietokantojen ja Internetin tiedonlähteiden esittely) ja muutaman sanan itse kirjoittamisesta (mm. lähteet, tekijänoikeudet) Yksi oppitunti.

Tiedonhankinnan raportti yläkoululaisille
Oppilaiden ohjeistaminen tiedonhankinnan raportin laatimiseen. Soveltuu esim. 9-luokkalaisille niin, että raportin kirjoittaminen on yhdistetty äidinkielen "lopputyön" tekemiseen. Myöskään muissa tutkielmissa tai esitelmissä ei ole ollenkaan huono idea kertoa muutamalla sanalla esim. siitä, mitä tietokantoja on käyttänyt ja mitä tietoa ei ole löytänyt. Noin 15 minuuttia.

Tekijänoikeuksista yläkoululaisille
Perustietoa tekijänoikeuksista esim. esitelmän tekoa varten. Yksi oppitunti.

Mikä on hyvä lähde?
Yksi oppitunti lähdekritiikistä yläkoululaisille.

Tiedonhaku ja tekijänoikeudet lukiolaisille
Voidaan toteuttaa eripituisina opetustunteina:

  • yksi tai oppituntia tiedonhakua
  • yksi oppitunti tekijänoikeuksia
  • kaksi oppituntia tiedonhaun ja tekijänoikeuksien yhdistelmää

Tiedonhankintaa ja -hakua opettajille
Esittelyssä käydään läpi koko tiedonhankinnan prosessi. Tämän jälkeen opettajille on lisää valmiuksia soveltaa tiedonhankinnan tärkeimpiä kohtia oman luokka-asteensa ja oppiaineensa opetukseen sekä ohjeistaa oppilaita tiedonhankintaa vaativissa tehtävissä.1-1,5 tuntia.

Kirjastokierros aikuisille
Lyhyt kirjaston palvelujen esittely, jonka jälkeen kierretään kirjastossa sekä osastoilla että asiakkailta suljetuissa tiloissa.

Kirjastokierros maahanmuuttajille
Kuten kirjastokierros aikuisille, mutta kierroksella tutustutaan hyllyihin, joista löytää suomen kielen oppimiseen materiaalia sekä katsotaan vieraskielisten kirjojen sijainti kirjastossa.

Tiedonhakua aikuisille
Tietokantojen, Internetin ja sosiaalisen median mahdollisuudet tiedonhaussa. Noin yksi tunti.

Internetin alkeet senioreille
Noin tunnin mittainen henkilökohtainen opastus internetin käytöstä.

Tiedonhaun opastus opiskelijalle
Henkilökohtainen noin tunnin kestävä opastus tietokantojen käyttöön esim. opiskelijan omasta aiheesta.

Kaunokirjallisuuden uutuuksien esittely aikuisille
Kaunokirjallisuuden uutuuksien esittelyä ryhmille joko kirjastossa tai muualla. Kysy kirjastosta myös muiden aihepiirien vinkkauksia.

Editointiopastus
Lyhyt opastus pääkirjaston editointitilan laitteista ja ohjelmista.

Tietoiskut ja opastukset internetin palveluihin ryhmille/koululuokille
Tietoiskut ovat puolesta tunnista tuntiin kestäviä esittelyjä aiheesta. Ryhmät voivat tilata niitä kokoontuessaan kirjastossa tai muualla (ePress toimii vain kirjaston tiloissa).
• Kyyti-tietokannan ja/tai Kyyti.fi-sivujen esittely
• Mikä on digitarina?
• Kirjaston tietokantojen esittely (Naxos, PressDisplay, ePress)
• Sosiaalinen media
• Pelit ja pelaaminen
• Tekijänoikeudet
• Lapset, nuoret ja netti

Opettajat voivat tilata vanhempainiltaan alustuksen tai tietoiskun esim. jostain yllä mainituista tietoiskujen aiheista tai räätälöidystä aiheesta.

 

Aiheet: