Kotisivun kohtalo

Sosiaalisen median voittokulku n√§ytt√§√§ aiheuttaneen sen, etteiv√§t tavalliset ihmiset en√§√§ tee omia kotisivuja. Riitt√§√§ ett√§¬† Facebookissa¬† on omat sein√§t. Ehk√§ olette netiss√§ t√∂rm√§nneet ‚ÄĚV√§nttisen perheen‚ÄĚ sivuille, joihin oli tarkoitus luoda sis√§lt√∂√§ kunhan ehtii. Lukemattomat ovat ne yritysten ja yhteis√∂jen kotisivut, joita ei aktiivisesti p√§ivitet√§ ja joiden sy√∂vereiss√§ piilee liuta unohdettuja ja nyttemmin v√§√§ri√§ tietoja.

Minullakin oli laajakaistaoperaattorin myöntämä ruhtinaallinen 100 megatavun kotisivutila käyttämättömänä useita vuosia, kunnes hankin edullisen sääaseman, jonka tietoja saattoi lähettää nettiin omille kotisivuille. Pirosenvuoren sääasema käynnistyi marraskuussa 2014 ja on päivittynyt siitä lähtien kymmenen minuutin välein.

Hankkiessani laajakaistan silloinen operaattori Kymp piti kotisivuasiaa selv√§sti esill√§ markkinoinnissaan ja ohjeissaan. Kun operaattoriksi vaihtui kev√§√§ll√§ 2015 Elisa, ei asiasta n√§kynyt halaistua sanaakaan ja luulin ettei kotisivutilaa en√§√§ ole. Saunalahden ‚ÄĚvanhoilta‚ÄĚ sivuilta l√∂ytyi kuitenkin k√§ytt√§j√§tunnus, jolla tietoja pystyi p√§ivitt√§m√§√§n kotisivuille, joiden todellinen siirto-osoite piti itse kokeilla yrityksen ja erehdyksen kautta. Ohjeita ei l√∂ytynyt sellaiselle k√§ytt√§j√§lle, joka ei tilannut Elisa Viihdett√§. Elisa Viihteen tilaajille n√§ytettiin netiss√§ t√§ydellisempi k√§ytt√∂liittym√§.

My√∂s blogialustat ovat sy√∂neet pienehk√∂jen kotisivustojen suosiota. On jopa esitetty ett√§ taantuvat mediayhti√∂t saattavat siirty√§ suurten verkkotoimijoiden ‚Äď Googlen, Amazonin ja Facebookin rengeiksi n√§iden julkaisualustoille, houkutuksenaan mainontalogistiikan lyhyempi ketju ja julkaisutoiminnan kustannusten karsiminen. T√§ll√∂in ne luopuisivat omien sivustojen yll√§pidosta.

New York Timesin kotisivukäynnit puolittuivat ja putosivat 80 miljoonalla vuosina 2011-  2013. Kommentaattorin mukaan kotisivut heijastelevat instituutioiden arvoja mutta Facebook ja Twitter heijastelevat yksittäisten lukijoiden intressejä. Nämä digitaaliset laiduntajat ovat osoittaneet aina uudestaan etteivät heitä kiinnosta kovat uutiset, vaan mieluimmin viihde, oma-apu, pelko- ja skandaaliuutiset. Diginatiivit julkaisijat ovat aika hyviä tuottamaan tällaista materiaalia.

Facebookin strategia

Keskittymisen kierre on selvimmill√§√§n Facebookin Free Basics -strategiassa. Free Basics tarjoaa 38 maassa pienituloisille mahdollisuuden hankkia Facebook-tilin ja nettiyhteyden ilmaiseksi. Nettiyhteys ei kuitenkaan kata koko internetti√§, vaan rajoittuu Facebookin valitsemiin palveluihin. Kokemusten mukaan palveluun siirtyv√§t ‚Äď eiv√§t vain uudet k√§ytt√§j√§t vaan sellaiset, jotka haluavat pienent√§√§ tiedonsiirtokulujaan. Kun he siirtyv√§t palveluun, heid√§n operaattorinsa katkaisee yhteyden internettiin ja kytkee sen suoraan Facebookin palvelimille.

Free Basics eroaa oikeasta netistä sillä että siinä on vain satakunta nettisaittia eikä niitä noin 2 miljardia (mukana yllämainittu kotisivu). PC Worldin mukaan Free Basicsin kattavuus on n. 0,02 % koko netistä. Siihen ei kuulu kilpailijoita kuten Google. Käyttäjääkin rahastetaan erikseen kaikesta sellaisesta, joka kuluttaa vähänkin enemmän tietoliikennekaistaa,  esimerkiksi täyskokoisista kuvista, sillä Facebook ei maksa Free Basic -operaattoreillekaan mitään peruskäytöstä. Intia ja Egypti kielsivät Free Basicsin tämän vuoden alussa:  Intia netin neutraliteettiin vedoten ja Egypti tiettävästi siksi, ettei Facebook myöntänyt viranomaisille käyttäjien tietosuojan rikkomisoikeutta.

Lisää uusi kommentti

Plain text

  • HTML-merkint√§√§ ei sallita.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet p√§√§tet√§√§n automaattisesti.
CAPTCHA
Tällä pikkupähkinällä varmistamme, että olet ihminen ja estämme roskapostittajia.
Kirjoita yksisanainen oikea vastaus kysymykseen.