Dallas Buyers Club

Teoksen nimi: 

Dallas Buyers Club

Aineistolaji: 

  • elokuva

Teoksen julkaisuvuosi: 

2014

Julkaisija: 

[Vaasa] : Future Film [jakaja]

Ohjaaja Marc Vallée muistetaan jatkossa ainakin elokuvasta Dallas Buyers Club, joka voitti Oscar-palkinnot parhaasta miespääosasta ja parhaasta miessivuosasta. Samoista ansioista tuli pari Golden Globe -palkintoa.

Dallas Buyers Club kertoo teksasilaisesta sähkömiehestä Ron Woodrooffista, joka elää kuin viimeistä päivää: rodeokisat, viina, huumeet ja maksulliset ja maksuttomat naiset kuuluvat miehen perusarkeen. Yhtenä päivänä hän joutuu töissä onnettomuuteen ja sairaalassa tämä homofobinen cowboy todetaan hiv-positiiviseksi. Elokuva perustuu tositapahtumiin ja sijoittuu 1980-luvulle, jolloin aidsia pidettiin vain homojen tautina, ja se tarkoitti varmaa tuskaista kuolemantuomiota. Woodroofkaan ei ota diagnoosiaan ensin vakavasti, mutta alkaa tutkia asiaa kuitenkin hysteerisiä puheita syvemmältä. Mies jätetään pian omien tuttujen ympyröidensä ulkopuolelle. Elinaikaa annetaan 30 päivää.

Tästä tarina lähtee. Woodrooff ei pääse sairaalassa AZT-nimisen lääkkeen testaajaksi ja hankkii sitä pimeästi itselleen, mutta huomaa sen vain pahentavan tilannetta. Hän löytää Meksikosta lupansa menettäneen lääkärin, joka hoitaa aids-potilaita muilla lääkkeillä. Ne ovat kuitenkin laittomia Yhdysvalloissa.

Woodrooffia näyttelee täydellisesti Matthew McConaughey, joka on laihduttanut itsensä roolia varten tunnistamattomaksi, sairaalloisen laihaksi. Sivuroolin tekee Jared Leto transseksuaalina Rayonina, josta tulee Woodrooffin liikekumppani ja sosiaalisen hylkiön lähes ainoa ystävä.

Hieno leffa, jossa käsikirjoitus toimii ja näyttelijäntyö on uskottavaa.

Aihetagit: 

Arviot: 

Average: 5 (2 votes)