Girl Online, menossa offline

Teoksen nimi: 

Girl Online

Tekijä: 

Sugg, Zoe

Aineistolaji: 

  • kirja

Teoksen julkaisuvuosi: 

2016

Julkaisija: 

WSOY

ISBN: 

978-951-0-41546-7

Sosiaalisesta mediasta on viime vuosina tullut yhä merkittävämpi osa nuorten elämää. Sosiaalinen status määräytyy tykkäyksien, seuraajien ja Voguen kansikuvaksi kelpaavien selfien lukumäärällä, ja mikä pahinta, jokainen postattu riman ylitys tai alitus on lähes kaikkien nähtävillä. Paineet ovat kovat ja omana itsenään oleminen useimmille mahdotonta. Onneksi internetin ihmeellinen maailma suo kuitenkin siihenkin mahdollisuuden: blogin pitämisestä nimettömänä on tullut yhä suositumpi keino jakaa syvimpiä ajatuksiaan tahraamatta silti imagoaan Twitterin, facebookin, Instagramin ym. täydellistä julkisuuskuvaa vaativien sovellusten armottomassa maailmassa. Tähän keinoon tarttuu myös Girl Online -kirjan päähenkilö Penny, joka on omasta mielestään niitä tyttöjä, jotka kompastuvat väärällä hetkellä, kadottavat kykynsä järkevään keskusteluun poikien edessä ja joista pojat aina haluavat vain kaveruutta. Pennyn minäkuvaa ei paranna myöskään itseään täynnä oleva ystävä Megan, joka paitsi mollaa Pennyä, on ihastunut tämän kanssa samaan poikaan. Pennyllä on kuitenkin omat tukipilarinsa; tiivis ja lämminhenkinen perhe, ihana paras ystävä Elliot, valokuvaus ja uusimpana voimanlähteenä blogi nimeltä Girl Online, jonne Penny purkaa sydäntään ja pystyy nimettömänä kertomaan jopa paniikkihäiriöstään. Blogista tulee hänen pakopaikkansa, mutta kun kohtalokas kaatuminen koulun näyttämöllä päätyy Meganin ystävällisellä avustuksella koko internetin nähtäväksi, Penny pakenee kohua - ei internetiin -, vaan vanhempiensa työmatkan siivellä New Yorkiin, jossa hänen äitinsä on määrä järjestää häät Waldorf Astoriassa. Jouluinen New York on jo sinällään upea kokemus, mutta entistäkin sadunhohtoisemman siitä tekee pari vuotta vanhempi, suloinen kitaristi Noah, johon Penny tutustuu häiden kulisseissa. Ensimmäistä kertaa elämässään Pennyllä on tunne, että hänen ei tarvitse yrittää peittää virheitään tai olla muuta kuin oma itsensä ja silti hänestä tykätään. Yhteiset hetket Noahin kanssa saavat Pennyn rakastumaan ja kaikki tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, kunnes internetin raaka todellisuus ja turvapaikalta tuntuneeseen blogiin kirjatut rakkaudentunnustukset särkevät brutaalisti nuorten lumouksen. Sillä myös Noahilla on salaisuutensa...

Girl Online vaikuttaa aluksi tavanomaiselta tyttökirjalta päiväkirjoineen, kieroilevine ystävineen ja väärine ihastuksenkohteineen. New Yorkiin siirtyessään tarina muuttuu kuitenkin niin lumoavan pittoreskiksi, että kirjaa lukiessa paha maailma tuntuu katoavan kauas pois. Joku voi pitää Pennyn tuhkimotarinaa liian sokerisena, mutta uutisten välittäessä kauhukuvia toisensa jälkeen satuja todellakin tarvitaan. Rakkaustarinan lisäksi kirja on tärkeä kannanotto sosiaalisen median rooliin nuorten elämässä, ja romaanin tärkeimmän pointin voisi tiivistää tarinasta löytyvään lauseeseen: "Minulla on tälle vuodelle vain yksi lupaus - varmistan, etten koskaan aseta online-maailmaa todellisen maailman edelle." 

Kirja rikkoi ilmestymisviikollaan kaikkien aikojen myyntiennätyksen lähes 80 000 myydyllä kappaleella, ja sen on kirjoittanut miljoonien seuraama blogisti Zoe Sugg eli Zoella.

Aihetagit: 

Arviot: 

Average: 5 (1 vote)