Juurettomat etsivät isäänsä

Teoksen nimi: 

Juurihoito: suku- ja hammaslääkäriromaani

Tekijä: 

Nousiainen, Miika

Aineistolaji: 

  • kirja

Teoksen julkaisuvuosi: 

2016

Julkaisija: 

Otava

ISBN: 

9789511293897

Miika Nousiainen sukeltaa uutuusromaanissaan Juurihoito niin hampaanväleihin kuin sukulaissuhteiden syövereihin. Kirjassa ovat äänessä vuorotellen Pekka ja Esko, jotka ovat velipuolia.

Romaanin maukkainta osaa on sen väkevä alku, jossa Pekka huomaa, että hänellä saattaa olla veli. Hän hakee kontaktia Eskoon, ja keskenään kovin erilaiset miehet koettavat tutustua toisiinsa. Tässä vastakkainasettelussa on kirjan nasevinta sanailua ja teräviä kommentteja. Kun yhteisymmärrys on löytynyt, veljekset lähtevät yhdessä jäljittämään isäänsä, joka on jättänyt molempien perheen ja kadonnut jäljettömiin. Reissuromaanissa kohdataan uusia ihmisiä ja käänteitä, ja yhteinen matka vie toiselle puolelle maailmaa.

Pekka on eronnut pienten lasten isä, joka työskentelee mainostoimistossa, ja Esko ikänsä yksin elänyt hammaslääkäri, jonka elämänsisältönä on omistautuminen työlle. Nousiainen löytää molempien ammateista ja elämäntyyleistä hauskoja puolia.

Voiko tätä kirjaa sitten suositella hammaslääkäripelkoiselle? Mielestäni kyllä, sillä Eskon intohimo ei ole poraaminen vaan hampaista huolehtiminen. Ja siitäkin Nousiainen repii huumoria. Yhtä lailla tämä kirja saattaa herättää ajatuksia henkilöissä, joilla on jotain hampaankolossa sukulaistensa kanssa.

Nousiaisen huumori kukkii sivuilla terävänä, ja tarina juoksee yhtä joutuisasti kuin päähenkilöt vaihtavat maisemaa ja maata. Henkilöt ovat hauskan karikatyyrisiä – lukija saattaa löytää heistä jotain tuttua.

Aihetagit: 

Arviot: 

Ei äänestetty