Luokkajuhla

Teoksen nimi: 

Luokkajuhla

Tekijä: 

Anna Odell (ohj.)

Aineistolaji: 

  • elokuva

Teoksen julkaisuvuosi: 

2015

Luokkajuhla on Ruotsissa kohua ja keskustelua herättänyt elokuva koulukiusaamisesta aikuisen, entisen koulukiusatun näkökulmasta. Elokuva herätti kohun naapurimaassamme, sillä elokuvan tekijä ja pääosan näyttelijä Anna Odell on työstänyt elokuvan omasta menneisyydestään ja nykyisyydestään. On kritisoitu, että elokuva on kosto entisille kiusaajille. Ja onhan se varmasti kiusallista katsoa tätä elokuvaa, jos on Anna Odellin entinen luokkakaveri.

Kävi nimittäin tosielämässä niin, että kun oli kulunut 20 vuotta peruskoulun päättymisestä Anna Odellin luokkakaverit järjestivät luokkajuhlat, mutta eivät kutsuneet Annaa juhliin. Syynä oli varmastikin se, että Anna oli jo ruotsalaismedioissa kohuttu taiteilija. Odell oli vuonna 2009 järjestänyt tempauksen, jossa hän esitti joutuneensa psykoosiin, ja poliisit korjasivat itsetuhoisen naisen ja toimittivat terveydenhuollon piiriin. Tällä teoksellaan hän halusi herättää huomiota mielenterveysongelmaisten kohtelusta ja hoitoon liittyvistä valtarakenteista.

Varmasti luokkatoverit pelkäsivät tällaista taiteilijaa - etenkin kun olivat itse koulukiusaajina myötävaikuttaneet aihevalintaan.

Luokkajuhla-elokuva on kaksiosainen: ensimmäinen osa on kuvitteellinen lyhytelokuva tilanteesta, jossa Anna olisi kutsuttu juhliin. Toisessa osassa Anna haastattelee entisiä luokkatovereitaan siitä, mitä ajatuksia lyhytelokuva heissä herätti. Näin hän oli tehnyt oikeassa elämässäkin. Ensimmäinen osio elokuvasta on loistava, ja varmasti monen vähemmänkin kiusatun mielessä pyörinyt visio. Tai syy olla menemättä luokkajuhliin. Toista osiota on kritisoitu kostoksi. Itse en kyennyt näkemään tässä kostomotiivia, vaan pyrkimyksen saada keskustelua aikaiseksi aikuisten maailmassa siitä, miltä koulukiusaaminen tuntuu jälkikäteen tekijässä ja uhrissa.

Kuten psykologi Vesa Nevalainen on julkisuudessa sanonut, kiusaaja on tahallaan ilkeä. Tiedetään myös varsin hyvin, että kiusaaminen jättää loppuelämäksi jäljet - koulukiusaamisesta pitää voida aikuisten puhua jälkikäteenkin ilman, että se tulkitaan kostoksi.

Todella mielenkiintoinen ja onnistunut elokuva rajoja rikkovalta oman tiensä kulkijalta.

 

Aihetagit: 

Arviot: 

Average: 5 (2 votes)