Risteys

Teoksen nimi: 

Risteys

Tekijä: 

Kallioniemi, Tuula

Aineistolaji: 

  • kirja

Teoksen julkaisuvuosi: 

2016

Julkaisija: 

Otava

ISBN: 

978-951-1-29587-7

Oletko koskaan miettinyt, mitä tekisit toisin, jos saisit mahdollisuuden aloittaa alusta? Mitä valintoja tekisit ja miten elämääsi suhtautuisit? Meille, ketkä tätä luemme, muutokseen on vielä tässä elämässä mahdollisuus, mutta toisin on Tuula Kallioniemen Risteyksen päähenkilöllä Mikalla.

Mika on kulmakunnan kovis, 13-vuotias poika, jonka elämä on vajaa vuosi sitten suistunut vahingossa kuullun totuuden takia raiteiltaan. Pahaa oloaan purkaakseen Mika on valinnut anarkian, joka näkyy sekä tyylissä että käyttäytymisessä muita kohtaan. Kapinointi saa kuitenkin päätöksensä, kun Mika törmää lainassa olleella skootterilla pakettiautoon ja siirtyy ajan toiselle puolelle. Häntä ei lähetetä kuitenkaan ikuisuuteen, vaan hän saa mahdollisuuden jäädä tämän todellisuuden rajamaille parantamaan tapansa. Mika ei enää seuraa sivusta kun jotakuta lähitienoon ihmistä kohdellaan huonosti, tai kun joku joutuu hakoteille. Hän ilmestyy paikalle hyväntekijänä, ja saa monet hieraisemaan silmiään kerran jos toisenkin. Onko tässä todella se sama Mika, jota kaikki pelkäsivät ja jonka huhutaan kuolleen kolarissa?

Risteys herättää lukijassaan valtavan määrän ajatuksia. Mikan lisäksi puheenvuoron saavat lukuisat hänen auttamisensa kohteena olevat henkilöt, ja alle sataan sivuun Tuula Kallioniemi on saanut mahdutettua todella monipuolisen ja syvääluotaavan kattauksen elämän syvimpiä tuntoja. Nuorten ja vähän vanhempienkin päähenkilöiden kipuilut on esitetty niin aidosti, että on ihme, mikäli Risteystä ei tämän vuoden Finlandia Junior -ehdokkaissa nähdä. Pieni suuri kirja, joka toivottavasti saa olla avaamassa mahdollisuuksia uusiin alkuihin niin nuorten kuin aikuistenkin elämässä.

Aihetagit: 

Arviot: 

Ei äänestetty