Takaisin pintaan

Teoksen nimi: 

Takaisin pintaan

Aineistolaji: 

  • elokuva

Teoksen julkaisuvuosi: 

2016

Julkaisija: 

Atlantic Film Finland [jakaja]

En harrasta sukellusta, enkä tiennyt sukeltamisesta mitään ennen kuin katsoin dokumenttielokuvan Takaisin pintaan. 

Helmikuussa vuonna 2014 kaksi suomalaissukeltajaa sai surmansa Norjan Pluragrottanin vedenalaisessa luolastossa. Kolme sukeltajaa selvisi pinnalle. Ruumiit jäivät 110 metrin syvyyteen, ja Norjan poliisi joutui päättämään, ettei ruumiita nosteta, sillä operaatio olisi ollut liian vaarallinen. Pluragrottaniin asetettiin sukelluskielto.

Takaisin pintaan -dokumentti kertoo tarinan siitä, kun suomalaissukeltajat uhmasivat sukelluskieltoa tehdäkseen oikein. Kahden menehtyneen sukeltajan kaverit suunnittelivat huolella ja salaa nosto-operaation, joka oli vaarallinen ja monivaiheinen. Kaverit piti tuoda takaisin pintaan. Omaiset saivat haudata rakkaansa. Luolastoon ei jäänyt mitään uusia sukeltajia houkuttelevaa.

Dokumentti kertoo ehkä kaiken oleellisen sukellusharrastuksesta. Luonto, rauha, vaara, huolellisuus, oman itsensä hallinta, tutkiskelu ja hyväksyntä. Jos ei pää ole sukelluskunnossa, ei voi sukeltaa. Se riippuu päivästä. Veden alla ongelmat paisuvat, ja pitää pysyä rauhallisena kaikkina hetkinä ja hengittää tasaisesti. Muussa tapauksessa lähtee liikkeelle ketjureaktio, jota ei voi pysäyttää ja joka johtaa vääjäämättä kuolemaan. 

Takaisin pintaan pitää elokuvana otteessaan, se on hyvin tehty, paisuttelematta ja mässäilemättä millään. Kunnioittaen ihmisyyttä. Erittäin mielenkiintoinen ja hyvin tehty elokuva tästä surullisesta tapahtumasta.

Aihetagit: 

Arviot: 

Average: 4 (1 vote)