Voivatko traumat periytyä?

Teoksen nimi: 

Tankkien kesä

Tekijä: 

Kähkönen, Sirpa

Aineistolaji: 

  • kirja

Teoksen julkaisuvuosi: 

2016

Julkaisija: 

Otava

Sarja: 

Kuopio-sarja

ISBN: 

9789511293132

Sirpa Kähkösen Kuopio-sarja ottaa seitsemännessä osassaan loikan 1960-luvulle, tarkemmin ottaen elokuun 1968 muutamaan päivään. Äänessä ovat aikaisemmista osista tutut henkilöt. Nyt kukin henkilö vuorollaan tarkastelee päivien tapahtumia sekä omia muistoja ja ajatuksiaan. Siirtymät lukujen ja katsantokantojen välillä ovat taiten tehtyjä.

Äänessä ovat tietenkin Lassi ja Anna Tuomi, Hilda Tuomi, sekä muun muassa Juho Tiihonen, Mertasen pariskunta ja Helvi ja Mari Martiskainen. Vanhojen ihmisten mietteet kääntyvät muisteloihin, nuorempi polvi katsoo tulevaisuuteen.

Uutena henkilönä ja näkökulmana kirjailija antaa puheenvuoron noin esikouluikäiselle Hillalle, joka on isovanhempiensa Anna ja Lassi Tuomen hoidettavana. Tyttö on utelias ja pohdiskeleva ja hän monesti kuulee aikuisten suusta hämmentäviä asioita. Kähkönen (s. 1964) on haastatteluissa kertonut omasta lapsuudestaan, ja väistämättä kirjaa lukiessa tulee mieleen, että Hillassa hän käyttää hyväksi omia kokemuksiaan vasemmistolaisessa suvussa, jossa vaietaan vuosikymmeniä vanhoista traumoista.

Kirjailija vie lukijan vuorotellen kunkin henkilön nahkoihin todella syvälle ja uskottavasti. Lukijalle on isoksi avuksi, jos on lukenut sarjan aiemmat osat – on vaikea kuvitella, miten henkilöt ja asiat hahmottuvat, jos ne eivät ole ennestään tuttuja. Niinpä tarvittaessa suosittelen aloittamaan kirjasta Mustat morsiamet.

Romaani on kirja sodan jäljistä ihmisissä, ja uuden sodan pelosta, kun Neuvostoliiton tankit vyöryvät Prahan kaduille. Se on myös kirja Kuopiosta, jota puretaan ja rakennetaan uusiksi. Ja tietenkin se on pohdiskeleva kirja myös aatteesta, periaatteista ja ihmisen sitoutumisesta siihen, mihin hän uskoo.

Kähkösen kieli on kaunista, koskettavaa ja kuvailevaa, ja kuitenkin hyvin ytimekästä. Hän luo nopeasti lukijan eteen niin ulkoisia maisemia kuin vie lukijan henkilöidensä syviin tuntoihin.

Tämä romaani on mielestäni Finlandia-ehdokasainesta.

Aihetagit: 

Arviot: 

Ei äänestetty